pondělí 13. května 2013

Když šlapete, používejte ochranu

Možná si ještě pamatujete, jak nám někteří rodiče před výjezdy na festivaly nebo na různé chaty říkávali: "No, hlavně používejte ochranu". Zajímalo by mě, kolik rodičů vás takto nabádá dnes. A ještě víc by mě zajímalo, jestli tak dělají v souvislosti s ochranou vaší hlavy při jízdě na kole.

Co se týče ochrany na lyžích nebo na snowboardu, mám pocit, že my Češi patříme spíš k těm uvědomělým sportovcům. Helma a někdy už i páteřák je běžnou součástí naší sportovní výbavy, na rozdíl třeba od Francouzů. Nošení přilby na kolo nebo brusle v tuzemsku už není zas tak běžné, zejména pokud se jedná o městskou cyklistiku.

V souvislostí se zapůjčením elektrokola z ekolo.cz v rámci Do práce na kole nám na mail přišly nějaké materiály o samotném e-kole a dopravní teorii (nejen v Praze). Píše se v nich mimo jiné, že: "...Pokud nejste zvyklí na cyklistickou helmu, nepoužívejte ji, ve městě nehrozí riziko úrazu hlavy, jako při sportu na kole." V tomto bych si dovolila s panem Tomášem Závorkou, koordinátorem DPnK, zásadně nesouhlasit.

Některé průzkumy mluví úplně jinak a já se, popravdě, moc nedivím. Nebudu se tu pouštět do nějakého mentorování, je to zvážení každého, ale osobně znám příběhy několika lidí, kteří si způsobili buď svou nedbalostí nebo jen nešťastnou náhodou úraz s takovými následky, který jim změnil život. Nutno uznat, že ne k lepšímu.

Jestli vás tahle tematika zajímá, doporučuji se podívat na Facebook nebo web CEREBRUM, Sdružení osob po poranění mozku a jejich rodin. A rodičům, kteří čtou tento blog, doporučuji poradit svým dětem, ať používají ochranu - i na hlavu.

Kdo se chce chránit a přitom být šik, může soutěžit o helmu Hövding.

(piskkle)



2 komentáře:

  1. Písk! Děkuji. Já jsem si tak pěkně početla. Ode dneška budu sledovat vaše pražské kololopocení a držet vám pěsti o to víc. A udělám si tvůj recept, kopřiv na zahradě máme hafo. A na kole zatím jezdit nebudu, ale o to víc klusat vedle odrážedel mých dětí. Móóóc pěkný blog. Zdravím, objímám a těším se na osobní postiskání. Ikmínka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, to se divím, že i ti, kterých se to přímo netýká, si počtou. Mám radost. To je skoro, jako bych ti napsala dopis :)...jenom skoro! Paaa

      Vymazat